173
22 shares, 173 points

Летно релаксиран, но целосен преглед на понудата од модели со погон на струја од големите и од малите производители кои се на пат да станат големи, без политички осврти, субвенции, критики, оправдувања и оспорувања, чисто за уживање.

Електричните автомобили во овој преглед што го подготви нашата редакција се подредени според цената. Како најголем и соодветно најкомплетен пазар во Европа, цените ги преземаме од германскиот пазар. Отсуствуваат Honda E, VW ID.3, Seat Mii electric, Tesla Model Y, поради тоа што или цената уште не им е објавена, или моментно достапните технички податоци се недоволни за нивно вклучување во прегледот.

Сите електрични модели се придружени со објава за нив од инстаграм, што во основа мошне верно ја прикажува нивната популарност.

e.GO Mobile Life 20 · Цена: 15.900 евра

View this post on Instagram

#nightlife #eGOMobileAG #eGOLife #futuremobility

A post shared by e.GO Mobile AG (@egomobileag) on

Погон Моќност 20 kW (27 КС), погон напред Димензии и тежини 3348 х 1728 х 1581 mm, меѓуоскино растојание 2200 mm, багажник 140/640 L, празно возило 1150 kg, носивост 450 kg Каросерија и подвозје Комбилимузина со 3 врати, 4 седишта, сопирачки напред диск/назад барабан, гуми 195/65 R15 Перформанси Крајна брзина 112 km/h, досег 100 km, потрошувачка (WLTP) 14,5 kWh/100 km, капацитет на батерија 14,5 kWh, литиум-јон, тежина на батерија 230 kg, приклучок за AC-полнење Тип 2, моќност на полнење 2,3-3,6 kWh, времетраење на полнење 5,4 h (10A/230 V); 3,8 h (Typ 2)

Други моделски изведби: e.GO Mobile Life 40 (17,5 kWh) 17.400 евра, e.GO Mobile Life 60 (23 kWh) 19.900 евра

Citroen C-Zero · Цена: 21.800 евра

Погон Моќност 49 kW (67 КС), вртежен момент 196 Nm, погон назад Димензии и тежини 3480 х 1475 х 1610 mm, меѓуоскино растојание 2550 mm, багажник 166/860 L, празно возило 1140 kg, носивост 310 kg Каросерија и подвозје Комбилимузина со 5 врати, 4 седишта, сопирачки напред диск/назад барабан, гуми 145/65 R15 напред, 175/55R15 назад Перформанси 0-100 km/h 15,9 s, крајна брзина 130 km/h, досег 150 km, потрошувачка (NEDC) 12,6 kWh/100 km, капацитет на батерија 14,5 kWh, литиум-јон, тежина на батерија 221 kg, приклучок за AC-полнење Тип 1 CHAdeMO, моќност на полнење 2,3-3,6 kWh, времетраење на полнење 6-11 h (8-14A/230 V); 0,5 h до 80% (125А / 400V)

Други моделски изведби: Peugeot iOn Active 21.800 евра, сите врз основа на Mitsubishi EV

Renault Zoe R110 Z.E. 40 Life · Цена: 21.800 евра, со наем на батерија

Погон Моќност 80 kW (108 КС), вртежен момент 225 Nm, погон напред Димензии и тежини 4085 х 1730 х 1562 mm, меѓуоскино растојание 2575 mm, багажник 338/1225 L, празно возило 1575 kg, носивост 379 kg Каросерија и подвозје Комбилимузина со 5 врати, 5 седишта, сопирачки напред диск/назад диск, гуми 185/65 R15 Перформанси 0-100 km/h 11,4 s, крајна брзина 135 km/h, досег 316 km, потрошувачка (WLTP) 16,3 kWh/100 km, капацитет на батерија 41 kWh, литиум-јон, тежина на батерија 305 kg, приклучок за AC-полнење 1-фазен, 3-фазен; моќност на полнење 2-50 kW, времетраење на полнење –

Други моделски изведби: Renault Zoe R145 Z.E. 50 Life (100 kW) за 23.900 евра, цена со батерија 29.990 евра (за R110), односно 33.990 евра (R145)

smart fortwo coupe EQ · Цена: 21.940 евра

Погон Моќност 60 kW (82 КС), вртежен момент 160 Nm, погон назад Димензии и тежини 2695 х 1663 х 1555 mm, меѓуоскино растојание 1873 mm, багажник 260/350 L, празно возило 1085 kg, носивост – kg Каросерија и подвозје Комбилимузина со 3 врати, 2 седишта, сопирачки напред диск/назад барабан, гуми 165/65 R15 напред и 185/60 R15 назад Перформанси 0-100 km/h 11,5 s, крајна брзина 130 km/h, досег 132 km, потрошувачка (WLTP) 16,6 kWh/100 km, капацитет на батерија 17,6 kWh, литиум-јон, тежина на батерија – kg, приклучок за AC-полнење 1-фазен, 3-фазен; моќност на полнење 4,6 или 22 kW, времетраење на полнење 6h до 80% (шуко), 3,5 h (4,6 kW), 0,66 h (22 kW)

Други моделски изведби: smart fortwo cabrio EQ 25.200 евра

smart forfour EQ · Цена: 22.600 евра

Погон Моќност 60 kW (82 КС), вртежен момент 160 Nm, погон назад Димензии и тежини 3495 х 1665 х 1554 mm, меѓуоскино растојание 2492 mm, багажник 185/975 L, празно возило 1200 kg (со возач), носивост 190 kg Каросерија и подвозје Комбилимузина со 5 врати, 4 седишта, сопирачки напред диск/назад барабан, гуми 165/65 R15 напред и 185/60 R15 назад Перформанси 0-100 km/h 12,7 s, крајна брзина 130 km/h, досег 128 km, потрошувачка (WLTP) 17,2 kWh/100 km, капацитет на батерија 17,6 kWh, литиум-јон, тежина на батерија – kg, приклучок за AC-полнење 1-фазен, 3-фазен; моќност на полнење 4,6 или 22 kW, времетраење на полнење 6h до 80% (шуко), 3,5 h (4,6 kW), 0,66 h (22 kW)

Citroen E-Mehari SoftTop · Цена: 25.270 евра

Погон Моќност 50 kW (68 КС), вртежен момент 166 Nm, погон напред Димензии и тежини 3809 х 1728 х 1658 mm, меѓуоскино растојание 2430 mm, багажник 200/800 L, празно возило 1648 kg (со возач), носивост 190 kg Каросерија и подвозје СУВ со 3 врати, 4 седишта, сопирачки напред диск/назад барабан, гуми 195/65 R15 Перформанси 0-100 km/h – s, крајна брзина 110 km/h, досег 195 km, потрошувачка (NEDC) 20,0 kWh/100 km, капацитет на батерија 30 kWh, литиум метал полимер, тежина на батерија – kg, приклучок за AC-полнење 1-фазен; моќност на полнење 2,3 или 3,3 kW, времетраење на полнење 16,5h до 100% (10A / 230V), 10 h (16A, Mode 1)

Други моделски изведби: Citroen E-Mehari HardTop 26.470 евра

Sono Motors Sion · Цена: 25.500 евра, испорака од јули 2020

Погон Моќност 120 kW (163 КС), вртежен момент 290 Nm, погон напред Димензии и тежини 4290 х 1830 х 1670 mm, меѓуоскино растојание 2770 mm, багажник 650/1250 L, празно возило 1400 kg, носивост 550 kg Каросерија и подвозје Комбилимузина со 5 врати, 5 седишта, сопирачки напред диск/назад диск, гуми 205/45 R17 Перформанси 0-100 km/h 9,0 s, крајна брзина 140 km/h, досег 250 km, потрошувачка (NEDC) 14,0 kWh/100 km, капацитет на батерија 35 kWh, литиум-јон, тежина на батерија 250 kg, приклучок за AC-полнење Typ 2, DC-полнење CCS, моќност на полнење 3,7-50 kW, времетраење на полнење до 100% за 13h (3,7 kW, 230 V), до 80% за 3,5h (11 kW, Typ2, за 0,5h (50 kW, CCS)

Други моделски изведби: Опција за соларни панели по каросеријата, за продолжување на досегот

Opel Corsa-e Selection · Цена: 29.900 евра, испорака од февруари 2020

Погон Моќност 100 kW (136 КС), вртежен момент 260 Nm, погон напред Димензии и тежини 4060 х 1765 х 1435 mm, меѓуоскино растојание 2538 mm, багажник 267/1108 L, празно возило 1530 kg, носивост 388 kg Каросерија и подвозје Комбилимузина со 5 врати, 5 седишта, сопирачки напред диск/назад барабан, гуми 195/55 R16 Перформанси 0-100 km/h 8,1 s, крајна брзина 150 km/h, досег 330 km, потрошувачка (WLTP) 17,0 kWh/100 km, капацитет на батерија 50 kWh, литиум-јон, тежина на батерија – kg, приклучок за AC-полнење Typ 2, DC-полнење CCS, моќност на полнење 1,8-100 kW, времетраење на полнење до 100% за >24h (1,8 kW, AC), за 5,25h (11 kW, AC), до 80% за 0,5h (100 kW, DC)

Peugeot e-208 · Цена: 30.450 евра, испорака од декември 2019

Погон Моќност 100 kW (136 КС), вртежен момент 260 Nm, погон напред Димензии и тежини 4055 х 1745 х 1430 mm, меѓуоскино растојание 2540 mm, багажник 265/1106 L, празно возило 1530 kg, носивост 388 kg Каросерија и подвозје Комбилимузина со 5 врати, 5 седишта, сопирачки напред диск/назад барабан, гуми 195/55 R16 Перформанси 0-100 km/h 8,1 s, крајна брзина 150 km/h, досег 340 km, потрошувачка (WLTP) 16,9 kWh/100 km, капацитет на батерија 50 kWh, литиум-јон, тежина на батерија – kg, приклучок за AC-полнење Typ 2, DC-полнење CCS, моќност на полнење 1,8-100 kW, времетраење на полнење до 100% за >24h (1,8 kW, AC), за 5,25h (11 kW, AC), до 80% за 0,5h (100 kW, DC)

Mini Cooper SE · Цена: 32.500 евра, испорака од март 2020

Погон Моќност 135 kW (184 КС), вртежен момент 270 Nm, погон напред Димензии и тежини 3821 х 1727 х 1432 mm, меѓуоскино растојание 2495 mm, багажник 211/731 L, празно возило 1440 kg, носивост 360 kg Каросерија и подвозје Комбилимузина со 3 врати, 4 седишта, сопирачки напред диск/назад диск, гуми 175/65 R15 Перформанси 0-100 km/h 7,3 s, крајна брзина 150 km/h, досег 270 km, потрошувачка (NEDC) 13,2 kWh/100 km, капацитет на батерија 32,6 kWh, литиум-јон, тежина на батерија – kg, приклучок за AC-полнење Typ 2, DC-полнење CCS, моќност на полнење 2,3-50 kW, времетраење на полнење до 100% за 3h (11 kW, AC), до 80% за 0,5h (50 kW, DC)

Kia e-Soul · Цена: 33.990 евра

Погон Моќност 100 kW (136 КС), вртежен момент 395 Nm, погон напред Димензии и тежини 4195 х 1800 х 1600 mm, меѓуоскино растојание 2600 mm, багажник 315/1339 L, празно возило 1610 kg, носивост 415 kg Каросерија и подвозје СУВ со 5 врати, 5 седишта, сопирачки напред диск/назад диск, гуми 215/55 R17 Перформанси 0-100 km/h 9,9 s, крајна брзина 157 km/h, досег 276 km, потрошувачка (WLTP) 15,6 kWh/100 km, капацитет на батерија 39,2 kWh, литиум-јон полимер, тежина на батерија 315 kg, приклучок за AC-полнење Typ 2, DC-полнење CCS, моќност на полнење 4,6-100 kW, времетраење на полнење до 100% за 19h (12А / 230 V), за 9h (4,6 kW), до 80% за 57 min (50 kW, DC)

Kia e-Niro · Цена: 34.290 евра

Погон Моќност 100 kW (136 КС), вртежен момент 395 Nm, погон напред Димензии и тежини 4375 х 1805 х 1560 mm, меѓуоскино растојание 2700 mm, багажник 451/1405 L, празно возило 1667 kg, носивост 413 kg Каросерија и подвозје СУВ со 5 врати, 5 седишта, сопирачки напред диск/назад диск, гуми 215/55 R17 Перформанси 0-100 km/h 9,8 s, крајна брзина 155 km/h, досег 289 km, потрошувачка (WLTP) 15,3 kWh/100 km, капацитет на батерија 39,2 kWh, литиум-јон полимер, тежина на батерија 315 kg, приклучок за AC-полнење Typ 2, DC-полнење CCS, моќност на полнење 2,3-100 kW, времетраење на полнење до 80% за 11,25h (2,3 kW / 230 V), за 3,75h (7,2 kW), 0,7h (100 kW, DC)

Други моделски изведби: Со батерија од 64 kWh и електромотор со 150 kW, цени од 38.090 евра

Hyundai Kona Electric · Цена: 34.600 евра

Погон Моќност 100 kW (136 КС), вртежен момент 395 Nm, погон напред Димензии и тежини 4180 х 1800 х 1570 mm, меѓуоскино растојание 2600 mm, багажник 332/1114 L, празно возило 1610 kg, носивост 410 kg Каросерија и подвозје СУВ со 5 врати, 5 седишта, сопирачки напред диск/назад диск, гуми 215/55 R17 Перформанси 0-100 km/h 9,7 s, крајна брзина 155 km/h, досег 312 km, потрошувачка (WLTP) 13,9 kWh/100 km, капацитет на батерија 39,2 kWh, литиум-јон полимер, тежина на батерија kg, приклучок за AC-полнење Typ 2, DC-полнење CCS, моќност на полнење 50-100 kW, времетраење на полнење до 80% за 0,95h (50 kW / DC)

Други моделски изведби: Со батерија од 64 kWh и електромотор со 150 kW, цени од 39.000 евра

Hyundai Ioniq Electric · Цена: 34.900 евра (испорака од септември 2019)

Погон Моќност 100 kW (136 КС), вртежен момент 295 Nm, погон напред Димензии и тежини 4470 х 1820 х 1450 mm, меѓуоскино растојание 2700 mm, багажник 350/1410 L, празно возило 1495 kg, носивост 385 kg Каросерија и подвозје СУВ со 5 врати, 5 седишта, сопирачки напред диск/назад диск, гуми 205/55 R16 Перформанси 0-100 km/h 9,9 s, крајна брзина 165 km/h, досег 294 km, потрошувачка (NEDC) 15,4 kWh/100 km, капацитет на батерија 38 kWh, литиум-јон полимер, тежина на батерија 272 kg, приклучок за AC-полнење Typ 2, DC-полнење CCS, моќност на полнење 1,4-100 kW, времетраење на полнење до 100% за 12-20h (6-12 A, 230V), до 80% за 0,5h (50 kW, DC)

Други моделски изведби: Со батерија од 64 kWh и електромотор со 150 kW, цени од 39.000 евра

Volkswagen e-Golf · Цена: 35.900 евра

Погон Моќност 100 kW (136 КС), вртежен момент 290 Nm, погон напред Димензии и тежини 4270 х 1799 х 1482 mm, меѓуоскино растојание 2629 mm, багажник 341/1231 L, празно возило 1615 kg, носивост 405 kg Каросерија и подвозје СУВ со 5 врати, 5 седишта, сопирачки напред диск/назад диск, гуми 205/55 R16 Перформанси 0-100 km/h 9,6 s, крајна брзина 150 km/h, досег 231 km, потрошувачка (WLTP) 15,8 kWh/100 km, капацитет на батерија 35,8 kWh, литиум-јон полимер, тежина на батерија 318 kg, приклучок за AC-полнење Typ 2, DC-полнење CCS, моќност на полнење 2,340 kW, времетраење на полнење до 100% за 17h (10A, 230V), за 5,3h (7,2 kW), до 80% за 0,75h (40 kW, CCS)

Други моделски изведби: Со батерија од 64 kWh и електромотор со 150 kW, цени од 39.000 евра

Nissan Leaf · Цена: 36.800 евра

Погон Моќност 110 kW (150 КС), вртежен момент 320 Nm, погон напред Димензии и тежини 4490 х 1788 х 1530 mm, меѓуоскино растојание 2700 mm, багажник 435/790 L, празно возило 1545 kg, носивост 450 kg Каросерија и подвозје Комбилимузина со 5 врати, 5 седишта, сопирачки напред диск/назад диск, гуми 205/55 R16 Перформанси 0-100 km/h 7,9 s, крајна брзина 144 km/h, досег 270 km, потрошувачка (WLTP) 20,6 kWh/100 km, капацитет на батерија 40 kWh, литиум-јон, тежина на батерија – kg, приклучок за AC-полнење Typ 2, DC-полнење CHAdeMO, моќност на полнење 2,350 kW, времетраење на полнење до 100% за 21h (2,3 kW, 230V), за 7,5h (7,0 kW), до 80% за 1h (50 kW)

Други моделски изведби: Nissan Leaf e+ со батерија од 62 kWh и електромотор со 160 kW, цени од 44.700 евра

BMW i3 · Цена: 38.000 евра

Погон Моќност 125 kW (170 КС), вртежен момент 250 Nm, погон назад Димензии и тежини 4011 х 1775 х 1577 mm, меѓуоскино растојание 2570 mm, багажник 260/1100 L, празно возило 1345 kg, носивост 365 kg Каросерија и подвозје Комбилимузина со 5 врати, 4 седишта, сопирачки напред диск/назад диск, гуми 155/70 R19 Перформанси 0-100 km/h 7,3 s, крајна брзина 150 km/h, досег 308 km, потрошувачка (WLTP) 15,3 kWh/100 km, капацитет на батерија 37,9 kWh, литиум-јон, тежина на батерија – kg, приклучок за AC-полнење Typ 2, DC-полнење CCS, моќност на полнење 2,350 kW, времетраење на полнење до 100% за 15h (10 A / 240 V); 9,7h (3,7 kW, 16 A) и за 3,2h (11 kW, 16 A), 0,75h (50 kW DC)

Други моделски изведби: BMW i3s со електромотор со 135 kW, цени од 41.600 евра

DS 3 Crossback E-Tense (испорака од декември 2019)

Погон Моќност 100 kW (136 КС), вртежен момент 260 Nm, погон напред Димензии и тежини 4118 х 1791 х 1534 mm, меѓуоскино растојание 2558 mm, багажник 350/1050 L, празно возило 1600 kg, носивост 376 kg Каросерија и подвозје СУВ со 5 врати, 5 седишта, сопирачки напред диск/назад диск, гуми 215/60 R17 Перформанси 0-100 km/h 9,1 s, крајна брзина 150 km/h, досег 320 km, потрошувачка (WLTP) 17,8 kWh/100 km, капацитет на батерија 50 kWh, литиум-јон, тежина на батерија – kg, приклучок за AC-полнење Typ 2, DC-полнење CCS, моќност на полнење 1,8-50 kW, времетраење на полнење 100 %: >24h (шуко 1,8 kW, AC), 5,25h (Wallbox 11 kW, AC); 80%: 0,5h (100 kW, DC)

Nissan e-NV200 · Цена: 41.053 евра

Погон Моќност 80 kW (109 КС), вртежен момент 254 Nm, погон напред Димензии и тежини 4560 х 1755 х 1858 mm, меѓуоскино растојание 2725 mm, багажник – L, празно возило 1667 kg, носивост 583 kg Каросерија и подвозје Ван со 4 врати, 5 седишта, сопирачки напред диск/назад диск, гуми 185/65 R15 Перформанси 0-100 km/h 14,0 s, крајна брзина 123 km/h, досег 200 km, потрошувачка (WLTP) 25,9 kWh/100 km, капацитет на батерија 40 kWh, литиум-јон, тежина на батерија – kg, приклучок за AC-полнење Typ 2, DC-полнење CHAdeMO, моќност на полнење 2,350 kW, времетраење на полнење 100%: 17h (10 A / 230 V), 8,5h (Wallbox); До 80%: 0,66-1,0h (DC, CHAdeMO)

Други моделски изведби: Со седум седишта, цени од 41.850 евра

Tesla Model 3 · Цена: 45.390 евра

Погон Моќност 190 kW (258 КС), вртежен момент Nm, погон назад Димензии и тежини 4694 х 1850 х 1443 mm, меѓуоскино растојание 2875 mm, багажник 425 L, празно возило 1672 kg, носивост 454 kg Каросерија и подвозје Лимузина со 4 врати, 5 седишта, сопирачки напред диск/назад диск, гуми 235/45 R18 Перформанси 0-100 km/h 5,6 s, крајна брзина 225 km/h, досег 409 km, потрошувачка (WLTP) 14,3 kWh/100 km, капацитет на батерија 55 kWh, литиум-јон, тежина на батерија – kg, приклучок за AC-полнење Typ 2, DC-полнење CCS или Tesla Supercharger, моќност на полнење 3-150 kW, времетраење на полнење 80%: 0,5h (120 kW, Supercharger)

Други моделски изведби: Tesla Model 3 со продолжен досег, 340 kW и погон на сите тркала, со цени од 53.390 евра и Tesla Model 3 Performance со 355 kW и цени од 57.390 евра

Mercedes eVito Tourer · Цена: 54.395 евра

Погон Моќност 85 kW (116 КС), вртежен момент 295 Nm, погон напред Димензии и тежини 5140 х 1928 х 1890 mm, меѓуоскино растојание 3200 mm, багажник 990 L, празно возило 2285 kg, носивост 915 kg Каросерија и подвозје Минибус со 4 врати, 8 седишта, сопирачки напред диск/назад диск, гуми 225/55 R17 Перформанси 0-100 km/h – s, крајна брзина 80 km/h, досег 186 km, потрошувачка (WLTP) 27,0 kWh/100 km, капацитет на батерија 35 kWh, литиум-јон, тежина на батерија – kg, приклучок за AC-полнење Typ 2, DC-полнење – , моќност на полнење 7,4 kW, времетраење на полнење 100%: 6h

Други моделски изведби: Tesla Model 3 со продолжен досег, 340 kW и погон на сите тркала, со цени од 53.390 евра и Tesla Model 3 Performance со 355 kW и цени од 57.390 евра

Polestar 2 · Цена: 55.900 евра (Испорака од јуни 2020)

Погон Моќност 300 kW (408 КС), вртежен момент 660 Nm, погон на сите тркала Димензии и тежини 4607 х 1800 х 1478 mm, меѓуоскино растојание 2835 mm, багажник – L, празно возило – kg, носивост – kg Каросерија и подвозје Колбилимузина со 5 врати, 5 седишта, сопирачки напред диск/назад диск, гуми – Перформанси 0-100 km/h 4,7 s, крајна брзина – km/h, досег 500 km, потрошувачка (WLTP) – kWh/100 km, капацитет на батерија 78 kWh, литиум-јон, тежина на батерија – kg, приклучок за AC-полнење – , моќност на полнење , времетраење на полнење –

Mercedes EQC 400 4Matic· Цена: 71.281 евра

Погон Моќност 300 kW (408 КС), вртежен момент 760 Nm, погон на сите тркала Димензии и тежини 4762 х 1884 х 1624 mm, меѓуоскино растојание 2873 mm, багажник 500/1460 L, празно возило 2495 kg, носивост 445 kg Каросерија и подвозје СУВ со 5 врати, 5 седишта, сопирачки напред диск/назад диск, гуми 235/55 R19 Перформанси 0-100 km/h 5,1 s, крајна брзина 180 km/h, досег 411 km, потрошувачка (WLTP) 22,7 kWh/100 km, капацитет на батерија 80 kWh, литиум-јон, тежина на батерија 650 kg, приклучок за AC-полнење Typ 2, DC-полнење CCS, моќност на полнење 2,3-110 kW, времетраење на полнење 40,75h (2,3 kW, шуко); 11h (7,4 kW, Wallbox); 40 min. (110 kW)

Jaguar I-Pace EV400 S· Цена: 78.240 евра

Погон Моќност 294 kW (400 КС), вртежен момент 696 Nm, погон на сите тркала Димензии и тежини 4682 х 2011 х 1565 mm, меѓуоскино растојание 2990 mm, багажник 638/1445 L, празно возило 2208 kg, носивост 462 kg Каросерија и подвозје СУВ со 5 врати, 5 седишта, сопирачки напред диск/назад диск, гуми 235/60 R18 Перформанси 0-100 km/h 4,8 s, крајна брзина 200 km/h, досег 470 km, потрошувачка (WLTP) 22,0 kWh/100 km, капацитет на батерија 90 kWh, литиум-јон, тежина на батерија kg, приклучок за AC-полнење Typ 2, DC-полнење CCS, моќност на полнење 2,3100 kW, времетраење на полнење 100%: 44h (10 A / 230 V); 22h (4,6 kW, Wallbox); 4h (20 kW, DC); 1,5h (100 kW, DC)

Audi e-tron 55 quattro· Цена: 80.900 евра

View this post on Instagram

Koska eGolf meni kaupaksi, piti lähteä kyselemään uutta autoa viikonlopun ecoruniin. Saan @jklautotarvike'elta lainaan upean Audi etronin eli samanlaisen hiljaisen jättiläisen jolla ajoimme #sectoroadtrip'illä toukokuussa. 😊 . Onneksi kisa on sunnuntaina, sillä lauantaina liikkeen aukioloaikana laina ei olisi onnistunut koska auto on todella kysytty. Se oli mulla illan lainassa ja palautin aamulla liikkeeseen klo 10, niin jo sitä ennen sitä oli jo kysytty. 😮 . Autolla ei valitettavasti ole mitään saumoja voittaa, mutta on mielenkiintoista testata, miten vähällä saan sen kulkemaan kisatilanteessa kun roadtripillä kulutus oli huima. ☝️ Illalla ajoin etronilla vakiotestilenkkini ja kulutus oli 19,5 kWh/100km. Hyundai Ioniqilla sama pätkä 10,9 kwh/100km ja Konalla 11,5 kwh/100km. Etron menee isojen sähköautojen luokkaan mutta siellä oleva Jaguar I-Pace voittaa jo paperilla.

A post shared by POLOinen (@poloinenblogi) on

Погон Моќност 300 kW (408 КС), вртежен момент 664 Nm, погон на сите тркала Димензии и тежини 4901 х 1935 х 1629 mm, меѓуоскино растојание 2928 mm, багажник 660/1725 L, празно возило 2565 kg, носивост 565 kg Каросерија и подвозје СУВ со 5 врати, 5 седишта, сопирачки напред диск/назад диск, гуми 255/55 R19 Перформанси 0-100 km/h 6,6 s, крајна брзина 200 km/h, досег 414 km, потрошувачка (WLTP) 22,7 kWh/100 km, капацитет на батерија 95 kWh, литиум-јон, тежина на батерија 700 kg, приклучок за AC-полнење Typ 2, DC-полнење CCS, моќност на полнење 11-150 kW, времетраење на полнење 100%: 8,5h (11 kW/AC); 4,5h (22 kW/AC); 80%: 0,5h (150 kW/DC)

Tesla Model S · Цена: 86.800 евра

Погон Моќност 310 kW (422 КС), вртежен момент Nm, погон на сите тркала Димензии и тежини 4979 х 1964 х 1445 mm, меѓуоскино растојание 2960 mm, багажник 745/1645 L, празно возило 2223 kg, носивост 417 kg Каросерија и подвозје Комбилимузина со 5 врати, 5 седишта, сопирачки напред диск/назад диск, гуми 245/45 R19 Перформанси 0-100 km/h 3,8 s, крајна брзина 250 km/h, досег 610 km, потрошувачка (NEDC) 18,9 kWh/100 km, капацитет на батерија 100 kWh, литиум-јон, тежина на батерија – kg, приклучок за AC-полнење Typ 2, DC-полнење CCS или Tesla Supercharger, моќност на полнење 3-150 kW, времетраење на полнење 80%: 0,7h (120 kW, Supercharger)

Други моделски изведби: Tesla Model S Performance со 449 kW и цени од 102.700 евра

Tesla Model X · Цена: 91.700 евра

Погон Моќност 310 kW (422 КС), вртежен момент Nm, погон на сите тркала Димензии и тежини 5037 х 1999 х 1684 mm, меѓуоскино растојание 2965 mm, багажник 357/2486 L, празно возило 2459 kg, носивост 620 kg Каросерија и подвозје СУВ со 5 врати, 5 седишта, сопирачки напред диск/назад диск, гуми 255/45 R20 Перформанси 0-100 km/h 4,6 s, крајна брзина 250 km/h, досег 505 km, потрошувачка (NEDC) 20,8 kWh/100 km, капацитет на батерија 100 kWh, литиум-јон, тежина на батерија – kg, приклучок за AC-полнење Typ 2, DC-полнење CCS или Tesla Supercharger, моќност на полнење 3-150 kW, времетраење на полнење 80%: 0,7h (120 kW, Supercharger)

Други моделски изведби: Tesla Model X Performance со 449 kW и цени од 107.600 евра

Aston Martin Rapide E · Цена: 275.000 евра

Погон Моќност 449 kW (612 КС), вртежен момент 950 Nm, погон назад Димензии и тежини 5019 х 1929 х 1360 mm, меѓуоскино растојание 2989 mm, багажник 223/1029 L, празно возило – kg, носивост – kg Каросерија и подвозје Комбилимузина со 5 врати, 4 седишта, сопирачки напред диск/назад диск, гуми 245/40 R20 напред и 295/35 R20 назад Перформанси 0-100 km/h 3,9 s, крајна брзина 248 km/h, досег 320 km, потрошувачка – kWh/100 km, капацитет на батерија 65 kWh, литиум-јон, тежина на батерија – kg, приклучок за DC-полнење CCS, моќност на полнење 50-100 kW, времетраење на полнење 100%: 65 min (50 kW), 39 min (100 kW)


Ти се допаѓа? Сподели со пријателите!

173
22 shares, 173 points
Дарко Јаконов

Објавува текстови за автомобилизам од 1994 година, дел од оригиналната постава на магазинот Ауто Плус на Томислав Биљарац, главен уредник на првото лиценцирано издание на Ауто Билд Македонија, член на жирито за избор на европски автомобил на годината Ауто 1 на групацијата магазини Ауто Билд, во 2013 година ја основа Аутомедиа.

0 Comments

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *