Вести

Украдени автомобили од Британија вредни милион фунти откриени во Уганда

Две дузини луксузни модели украдени во Велика Британија, меѓу кои Range Rover, BMW X5 и Audi Q7, пронајдени се далеку на африканскиот континент, во магацини во Уганда.

Дваесет и четири луксузни автомобили, вклучувајќи Range Rover, BMW X5, Audi Q7 и Lexus ќе им се вратат на сопствениците, откако британската полиција по едногодишно следење на криминалната банда успеа да ги лоцира украдените возила на нивното крајно одредиште, во источноафриканската држава Уганда.

Полицијата им влегла во трага на организираните криминални банди во минатиот јули, благодарение на системот за следење преку сателитска навигација којшто бил вграден во еден од украдените модели на Lexus. Трагата на возилата водела низ Европа, Средниот Исток и Африка, откривајќи им ја на полицијата организираната мрежа за трговија со украдени автомобили.

Со разоткривањето на криминалната мрежа во Уганда е разбиен само мал дел од меѓународната мрежа за нарачани кражби на возила
Со разоткривањето на криминалната мрежа во Уганда е разбиен само мал дел од меѓународната мрежа за нарачани кражби на возила

На територијата на Велика Британија постојат уште многу криминални групи коишто извршуваат нарачани кражби на скапи возила за клиенти во Кипар, Африка и Источна Европа. Масовните кражби на возила им нанесуваат огромна штета и на осигурителните компании, кои на сопствениците годишно им исплаќаат во просек по 1,3 милијарда фунти како отштета. Криминалците лесно ги пробиваат конвенционалните системи за заштита од кражба во возилата, така што на осигурителните компании не им преостанува ништо друго освен воведување на повисоки осигурителни премии.

Со откривањето на операциите на криминалната мрежа во Уганда, според полициските сознанија е разбиен само незначителен дел од интернационалната мрежа и слични акции во иднина ќе се спроведуваат и низ Европа и на целата територија на Африка.

Долгиот пат на украдените возила од Лондон до Кампала во Уганда

uganda ukradeni vozila 3

Ознаки
loading...

Слични објави

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Откриен е Adblock

Ќе ни помогнете доколку ја исклучите вашиата блокада за реклами

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/automedi/public_html/wp-includes/functions.php on line 3729