Користени возила

Производителите одбиваат да вградат заштита од враќање на километражата

Додека електрониката напредува секојдневно, производителите на автомобили и натаму одбиваат да ги заштитат километражите од манипулации преку коишто „ќаруваат“ продавачите.

Автопроизводителите моментно се окупирани најмногу со автономни возила и лесно поврзување со мобилен телефон, но едно „забораваат“ и натаму. Автомобилите и натаму не поседуваат заштита од враќање на дигиталната километража, иако техниката што го овозможува тоа се користи веќе со години.

Чиповите што можат да се искористат за спречување на „препишувањето“ на податоците од километражата не само што постојат долго време, туку им се добро познати и на самите производители на автомобили, или барем, на нивните добавувачи. Меѓу другото, производителите ги користат овие т.н. мемории HSM за заштита од чип-тјунинг. Модулите се конструирани на тој начин, што еднаш впишаните податоци повеќе не моќат да се избришат или променат. На тој начин се оневозможуваат зафатите на чип-тјунерите.

Истата оваа техника може да се користи за заштита од манупулации со километражата. Внесувањето на оваа дополнителна функција во чиповите, односно нивното „програмирање“, претставува минимален зафат и според процените на експертите, примената на оваа заштита би чинела најмногу едно евро по возило. Производителите очигледно немаат интерес да го решат проблемот, и покрај тоа што повеќето од нив нудат лизинг и самите можат да „добијат“ назад автомобил со вратена километража.

Доколку манипулацијата се изврши професионално, не остануваат никакви траги. Самата процедура трае помалку од една минута и може да се изврши буквално среде улица. Преку враќањето на километражата се постигнува повисока продажна цена на возилото, неретко и двојно повисока од реалната. Тоа не е ништо поразлично од кражба.

Ознаки
loading...

Слични објави

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Откриен е Adblock

Ќе ни помогнете доколку ја исклучите вашиата блокада за реклами

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/automedi/public_html/wp-includes/functions.php on line 3729