Вести

Камиони на MAN и Scania тестираат возење во „плотун“

Воената тактика на истовремено стрелање со повеќе оружја може да биде корисна и во транспортот. Камиони што се следат во колона на мало растојание ќе штедат гориво и простор.

Дигитализацијата го освојува и транспортот на стока. Камиони поврзани во дигитална мрежа ќе придонесат за зголемување на ефикасноста во транспортот. Производителите MAN и Scania го докажуваат тоа преку проектот „European Truck Platooning Challenge“, со колона од камиони што се следат на екстремно кусо растојание и разменуваат податоци преку дигитална мрежа. Во овој таканаречен „плотун“, системите за асистенција при возењето и автономните системи во камионите комуницираат меѓусебно, со цел да се овозможи возење на мошне мала оддалеченост меѓу нив.

Возењето во плотун се заснова врз системите за автономно возење и нуди предности во ефикасноста и безбедноста
Возењето во плотун се заснова врз системите за автономно возење и нуди предности во ефикасноста и безбедноста

По пример на вообичаената тактика на велосипедските трки, кога членови од тимот се менуваат на челото од колоната за да направат „заветрина“, така и првиот камион во колоната го „пробива“ воздухот и прави останатите камиони да возат поефикасно. Податоците за брзината и правецот на возење се пренесуваат од првиот камион кон останатите во колоната преку т.н. комуникација Car-to-Car. Податоците се разменуваат преку безжична мрежа на фреквенција од 5,9 GHz. Камионите се следат полуавтоматски, оддалечени само десет метри еден од друг. На овој начин, потрошувачката на гориво и емисијата на СО2 се намалуваат за десетина проценти.

Според партнерите во проектот, придобивки има и безбедноста. При возење по нагорнина, растојанието меѓу камионите се зголемува, за автомобилите да се „спровнат“ при престигнување. Проектот е иницијатива на холандската влада, во рамките на нејзиното претседателство во советот на ЕУ и со поддршка на здружението на европски производители на автомобили ACEA. Целта е да се поттикне примената на системи за автономно возење.

Двата плотуна на Scania и MAN ќе се сретнат на 6-ти април во Ротердам

Scania го стартуваше тестирањето со три возила кои појдоа од Содерталје во Шведска и продолжија преку мостот Оресунд кон Данска, Германија, Белгија и Холандија. Во исто време, MAN стартуваше плотун од Минхен, со одредиште во Ротердам, во Холандија. Двата конвоја ќе се сретнат во холандскиот пристанишен град на 6-ти април, а ќе им се придружат и возила од уште неколку производители.

За системот да функционира, единствено е потребно во возилата да постои опрема за поврзување во безжична мрежа. Но, за искористување и на дополнителните предности од „плотунското возење“ неопходно е да се постави и соодветна инфраструктура, односно мобилен интернет со висока брзина долж патиштата. Со тоа, автопатиштата ќе прераснат во „автопатишта за податоци“.

Автопатиштата во иднина ќе станат и „автопатишта за податоци“ со поставувањето инфраструктура за брз мобилен интернет
Автопатиштата во иднина ќе станат и „автопатишта за податоци“ со поставувањето инфраструктура за брз мобилен интернет

MAN и Scania располагаат со возен парк од над 200.000 камиони поврзани во мрежа. Со податоците што се добиваат од клиентите преку оваа мрежа може да се постигне поефикасна експлоатација и поголем профит за транспортерите. Двете марки комерцијални возила во концернот Volkswagen располагаат со најголем број мрежно поврзани камиони и автобуси во Европа.

Реализацијата на концептот на возење во плотун е предвидена за 2020 година. Дотогаш е потребно да се воспостави и соодветна правна рамка, како и тесна соработка меѓу учесниците во концептот, вклучувајќи усогласување на сообраќајните правила и на законите во земјите во ЕУ.

Ознаки
loading...

Слични објави

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Откриен е Adblock

Ќе ни помогнете доколку ја исклучите вашиата блокада за реклами

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/automedi/public_html/wp-includes/functions.php on line 3729